Zelf laminaat leggen: zo doe je dat

schroeven

Laminaat leggen is een klusje wat je misschien wel eens gedaan hebt. Er zijn mensen die zelfs beweren dat je minimaal een keer in je leven laminaat moet hebben gelegd omdat ze laminaat leggen zo leuk vinden. Anderen, die nog nooit laminaat gelegd hebben, vinden laminaat leggen maar niks en laten het daarom liever door iemand anders doen. Laminaat is niet alleen een update van je ruimte, maar ook nog eens een leuk klusje om samen te doen. Het is een tijdrovende klus, maar daarom is het dus juist leuk om dit samen te doen. Overweeg je om het laminaat zelf te leggen? In dit blog vertellen we je hoe je dat doet.

Voorbereiden

Als eerste moet je er wel voor zorgen dat je alle spullen in huis hebt om laminaat te leggen. Natuurlijk heb je het laminaat zelf nodig, maar ook spullen als een boormachine, een rolmaat, een hamer, een laminaatsnijder en een decoupeerzaag mogen niet ontbreken. Het is handig als je een ondervloer hebt gelegd voordat je laminaat gaat leggen, maar dit hoeft niet per se.

Stap 1

De eerste stap is om het laminaat naar de ruimte te brengen waar het komt te liggen. Laat het laminaat 48 uur op temperatuur komen. Dit is altijd aan te raden, want het laminaat kan uitzetten of juist een beetje krimpen door de temperatuur. Je wil niet dat het laminaat al gelegd is en dat je laminaat dan bijvoorbeeld plotseling bol wordt doordat het laminaat is uitgezet.

Lees ook:  De voordelen van klimaatneutraal wonen
schroeven

Stap 2

Nu ga je de eerste plank leggen. Begin altijd in een hoek. Kijk op de verpakking altijd even of het laminaat met de mes- of de groefkant naar de muur toe moet liggen. Hou het laminaat ongeveer een centimeter van de muur, zodat deze nog kan uitzetten mocht dat gebeuren. Klik daarna het volgende deel in het eerste deel. Gebruik dat wat overblijft voor een volgende rij. Draai het laatste deel een halve slag en leg deze een centimeter van de muur. Teken dan bij het einde van het vorige deel af en zaag met een laminaatsnijder het vloerdeel op maat.

Stap 3

Herhaal dit de hele tijd en leg op die manier de overige banen. Ga vervolgens beginnen aan de afwerking van de hoekjes. Snij deze op maat en controleer of deze goed aansluiten. Dit is belangrijk, want een kier in je laminaat krijg je later niet meer dicht. Als laatste ga je de plinten doen. Eventueel kun je de plinten met schroeven vastzetten als de plinten niet goed blijven zitten. Schroeven zijn wel alleen aan te raden bij delen waar het niet heel zichtbaar is, want echt mooi is een schroef in je plint niet. Wil je een stevigere bevestiging maken in je huis? Dan zijn bouten en moeren vaak een goed alternatief.

Lees ook De voor- en nadelen van een witte keuken en hoge verkeersboetes in Nederland.

Laatste nieuws

Een krachtige bedrijfsstrategie heeft steeds meer invloed

03/04/2024

Twee personen overleden bij verkeersongeval in Gelders Azewijn

14/03/2024

Zaken in Suriname? Let hierop!

04/03/2024

Hoe je digitaal anoniem blijft

23/02/2024

Alles wat je moet weten over jacuzzi onderhoud

20/02/2024

Meer in deze categorie

Hoe je digitaal anoniem blijft

Stappenplan voor een verbouwing

De voordelen van klimaatneutraal wonen

Verboden middelen lijst

© Copyright Nieuwsflitsapp 2024
Nieuwsflitsapp is onderdeel van Nieuwsbeest
hello world!