Zo creëer je een mediterrane tuin

terrasoverkapping

Een mediterrane tuin is een populaire tuin, afkomstig uit Italië, Griekenland, Zuid-Frankrijk en Spanje, een mediterrane tuin is een pracht voor het oog en laat je gelijk aan vakantie denken. Gelukkig kun je ook in onze tuinen tal van mediterrane planten kweken en een beetje mediterrane romantiek mee naar huis nemen. Lees hier hoe je dat het beste kunt doen en welke planten een bijzonder mediterrane flair uitstralen.

Het ontwerp van een mediterrane tuin

Het Middellandse Zeegebied staat vooral bekend om zijn aangename klimaat. Daarom zijn mediterrane planten voor ook echte zonaanbidders en moeten daarom op de zonnigste plekjes in onze Nederlandse tuinen geplant worden. Toch zijn er ook genoeg planten die in ons koude landje goed gedijen.

Maar niet alleen de juiste planten zijn belangrijk bij het aanleggen van een mediterrane tuin. Ook de indeling van de individuele bedden en de keuze van geschikte materialen zijn van groot belang.

Doorgaans zijn mediterrane tuinen zeer symmetrisch en verdeeld in duidelijke geometrische vormen. De nadruk ligt meestal op water, dat het hoogtepunt van de tuin vormt in de vorm van een waterpartij, fontein of zelfs vijver.

Een terrasoverkapping of pergola is een ander essentieel kenmerk van elke mediterrane tuin. Natuurlijke stenen en metaal met patina als materialen zijn bijzonder aantrekkelijk, terwijl gedempte kleuren het beeld harmonieus completeren.

terrasoverkapping

Gebruik terracotta bloempotten

Denk aan felroze of rode geraniums die over oude terracotta of stenen potten tuimelen, of als je weinig ruimte hebt, bevestig dan wat kleinere terracotta plantenbakken aan een muur op het zuiden en vul ze met droogteplanten die niet eindeloos bewaterd hoeven te worden.

Lees ook:  De voor- en nadelen van een witte keuken

Je kunt ook grote Griekse urnen gebruiken, strategisch geplaatst in borders of als op zichzelf staande elementen aan het eind van paden of in het midden van kleine binnenplaatsen.

Maak paden en zitplekken in de schaduw

Ontwerp paden en zithoeken met lichtgekleurd grind en tegels in zonnige tinten zoals terracotta. Dit soort materialen biedt functionaliteit en een neutraal palet dat past bij de kleuren van veel mediterrane planten.

Een grindpad richting een terrasoverkapping met terracotta bloempotten met rozen aan de zuilen brengt een perfecte mediterrane tint. Kies een terrasoverkapping met neutrale kleuren, om de fauna de meeste aandacht te geven.

Voeg een waterelement toe

Water zorgt voor verkoeling in hete landen en kan niet alleen worden gebruikt om beweging te brengen, maar ook voor reflectie. Stenen fonteinen zijn een groot kenmerk van veel mediterrane tuinen, maar thuis moet je rekening houden met jouw omgeving.

Als je veel ruimte hebt, kun je kiezen voor een sierlijke fontein met verdiepingen, die een koele waterval vormt waar je jouw handen doorheen kunt laten stromen.

Met minder ruimte kun je kiezen voor stilstaand water in een terracotta voorraad pot of een beklede stenen bak.

Plant veel verschillende soorten kruiden

Historisch gezien zijn mediterrane tuinen ook productieve ruimten waar eetbare planten zoals kruiden en fruitbomen voor gebruik door het gezin worden gekweekt. Kruiden zijn bijzonder gemakkelijk te kweken, en veel winterharde meerjarige kruiden, zoals tijm, salie, oregano en rozemarijn, komen jaar na jaar terug.

Lees ook 5 tips voor een goedkope interieur inrichting

Laatste nieuws

De invloed van gamification in marketing

21/09/2023

Offerte asbestattest aanvragen: een cruciale stap in vastgoedbeheer

20/09/2023

Dit is waarom jouw social media content geen bereik heeft

15/09/2023

Tips voor het kiezen van het perfecte kassasysteem voor jouw bedrijf

08/09/2023

De plug and play zonnepanelen: alles wat je wilt weten

29/08/2023

Meer in deze categorie

De plug and play zonnepanelen: alles wat je wilt weten

Duurzame alternatieve van verpakkingsmiddelen: alles erover

Veilig je medicijnen op reis meenemen: zo doe je dat

Word een pro in verticaal tuinieren

© Copyright Nieuwsflitsapp 2023
Nieuwsflitsapp is onderdeel van Nieuwsbeest
hello world!