Het prijsplafond 2023, wat betekent het?

gas water licht berekenen

Op 1 januari 2023 is het prijsplafond voor energie van kracht gegaan. Dit maximumtarief geldt voor energieverbruik tot een bepaald gebruik en geldt voor gas, water en licht. In dit artikel zullen we uitleggen wat het prijsplafond inhoudt en hoe het werkt.

Maximumtarief voor energie tot een bepaald gebruik

Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn inclusief belastingen. De meeste huishoudens krijgen hierdoor korting op hun energierekening, en de overheid betaalt deze korting. Huishoudens en andere kleinverbruikers hoeven niets te doen om deze korting te krijgen.

Vergelijk prijzen met gas water licht berekenen

Wie meer energie verbruikt, betaalt daarvoor het tarief uit het energiecontract. Is het tarief in het contract lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan geldt voor het totale verbruik het tarief uit het contract. Niemand is dus duurder uit. Het prijsplafond geldt zowel voor variabele als vaste contracten. Vergelijk prijzen met gas water licht berekenen

Kleinverbruikers vallen onder het prijsplafond

Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers, zoals huishoudens, zzp'ers, kleine bedrijven en verenigingen. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Het prijsplafond geldt bijvoorbeeld niet voor een garagebox met een aparte aansluiting en eigen energiecontract.

Lees ook:  Zonnepanelen in 2023: nog voordeliger

Verdeling maximaal gebruik voor en na energierekening

Het prijsplafond is alleen uitvoerbaar als het wordt gekoppeld aan de jaarlijkse energierekening. Daarom is het maximale verbruik bij het prijsplafond (1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom) verdeeld in 2 delen: 1 deel vóór de jaarlijkse energierekening en 1 deel erna. Voor stadsverwarming geldt het maximale verbruik (37 GJ) wel in zijn geheel van 1 januari tot en met 31 december. Dit is omdat de afrekening van stadsverwarming per kalenderjaar gaat.

Verdeling voor elk huishouden anders

Wanneer de jaarlijkse energierekening komt, verschilt per huishouden. Daarom verschilt ook het maximale verbruik tegen de tarieven van het prijsplafond vóór en na de energierekening per huishouden. De energieleveranciers geven hun klanten informatie over hoeveel energie zij nog kunnen gebruiken tegen het tarief van het prijsplafond.

Lees ook De voordelen van klimaatneutraal wonen

Laatste nieuws

Goed om te weten: Dit is licht verteerbare voeding

08/03/2023

Top 3 bijzondere woningen in Nederland

07/03/2023

Stappenplan voor een verbouwing

04/03/2023

Weersverwachting van de Ardennen door het jaar heen

14/02/2023

Voordelen van tijd door brengen in de natuur

06/02/2023

Meer in deze categorie

Goed om te weten: Dit is licht verteerbare voeding

|

Top 3 bijzondere woningen in Nederland

Weersverwachting van de Ardennen door het jaar heen

Groene stroom opwekken

|
© Copyright Nieuwsflitsapp 2023
Nieuwsflitsapp is onderdeel van Nieuwsbeest
hello world!