Top 3 heftigste explosies in Nederland

17/04/2023
|
antigifcentrum

Explosies kunnen verwoestende gevolgen hebben voor mens en omgeving. Hoewel Nederland meestal bekend staat als een rustig en vredig land, heeft het ook zijn deel gehad van tragische explosies. In deze blog bespreek ik de top 3 heftigste explosies die ooit hebben plaatsgevonden in Nederland.

Wil je weten hoe een explosie kan worden voorkomen? Lees dan nu onze blog hierover!

Enschede vuurwerkramp (2000)

Op 13 mei 2000 veranderde de stad Enschede in een rampgebied toen een vuurwerkfabriek ontplofte. Het was een van de grootste explosies in de geschiedenis van Nederland en het veroorzaakte enorme schade en verwoesting. Er kwamen 23 mensen om het leven en honderden mensen raakten gewond. Het duurde weken voordat de stad weer enigszins opgeknapt was. De oorzaak van de explosie was een brand die uitbrak in een opslagruimte met vuurwerk, waarna de brand oversloeg naar de vuurwerkopslag.

Moerdijk chemische explosie (2014)

Op 5 januari 2011 vond er een enorme explosie plaats in een fabriek van Shell Moerdijk. Het was een van de grootste explosies in Nederland en veroorzaakte enorme schade. De oorzaak van de explosie was een grote brand die uitbrak in een opslagplaats voor chemische stoffen. Er vielen geen dodelijke slachtoffers, maar enkele werknemers raakten wel gewond. Dit kwam mede omdat de explosie op een leegstaand gebied plaatsvond en doordat het puin de kant opvloog waar geen mensen waren. De schade had dus nog erger kunnen zijn.

Lees ook:  Hoe verminder je afval?

Amsterdamse gasexplosie

Op 4 juli 1960 vond er een gasexplosie plaats in de Amsterdamse Jordaan. Het was een van de grootste explosies in de geschiedenis van Amsterdam en veroorzaakte enorme schade aan de omgeving. Er kwamen 14 mensen om het leven en meer dan 100 mensen raakten gewond. De oorzaak van de explosie was een gaslek dat ontstond nadat een vrachtwagen tegen een gasmeter was gereden.

Tot slot

Explosies komen gelukkig niet vaak voor, maar zijn wel heel gevaarlijk. Het is daarom heel belangrijk om goed met chemische stoffen om te gaan die kunnen leiden tot een explosie. Voor bedrijven die werken met deze stoffen is het heel belangrijk dat ze goede maatregelen hebben als deze stoffen gebruikt worden. Denk hierbij aan aanmelden bij het antigifcentrum, het gebruik van informatiebladen en een goede training van het personeel dat omgaat met deze stoffen.

Laatste nieuws

De invloed van gamification in marketing

21/09/2023

Offerte asbestattest aanvragen: een cruciale stap in vastgoedbeheer

20/09/2023

Dit is waarom jouw social media content geen bereik heeft

15/09/2023

Tips voor het kiezen van het perfecte kassasysteem voor jouw bedrijf

08/09/2023

De plug and play zonnepanelen: alles wat je wilt weten

29/08/2023

Meer in deze categorie

De invloed van gamification in marketing

|

Offerte asbestattest aanvragen: een cruciale stap in vastgoedbeheer

|

Veilig je medicijnen op reis meenemen: zo doe je dat

3 tips voor het perfecte huisfeestje

|
© Copyright Nieuwsflitsapp 2023
Nieuwsflitsapp is onderdeel van Nieuwsbeest
hello world!