Top 3 heftigste explosies in Nederland

17/04/2023
|
antigifcentrum

Explosies kunnen verwoestende gevolgen hebben voor mens en omgeving. Hoewel Nederland meestal bekend staat als een rustig en vredig land, heeft het ook zijn deel gehad van tragische explosies. In deze blog bespreek ik de top 3 heftigste explosies die ooit hebben plaatsgevonden in Nederland.

Wil je weten hoe een explosie kan worden voorkomen? Lees dan nu onze blog hierover!

Enschede vuurwerkramp (2000)

Op 13 mei 2000 veranderde de stad Enschede in een rampgebied toen een vuurwerkfabriek ontplofte. Het was een van de grootste explosies in de geschiedenis van Nederland en het veroorzaakte enorme schade en verwoesting. Er kwamen 23 mensen om het leven en honderden mensen raakten gewond. Het duurde weken voordat de stad weer enigszins opgeknapt was. De oorzaak van de explosie was een brand die uitbrak in een opslagruimte met vuurwerk, waarna de brand oversloeg naar de vuurwerkopslag.

Moerdijk chemische explosie (2014)

Op 5 januari 2011 vond er een enorme explosie plaats in een fabriek van Shell Moerdijk. Het was een van de grootste explosies in Nederland en veroorzaakte enorme schade. De oorzaak van de explosie was een grote brand die uitbrak in een opslagplaats voor chemische stoffen. Er vielen geen dodelijke slachtoffers, maar enkele werknemers raakten wel gewond. Dit kwam mede omdat de explosie op een leegstaand gebied plaatsvond en doordat het puin de kant opvloog waar geen mensen waren. De schade had dus nog erger kunnen zijn.

Lees ook:  Dit zijn de regels bij pech op de snelweg

Amsterdamse gasexplosie

Op 4 juli 1960 vond er een gasexplosie plaats in de Amsterdamse Jordaan. Het was een van de grootste explosies in de geschiedenis van Amsterdam en veroorzaakte enorme schade aan de omgeving. Er kwamen 14 mensen om het leven en meer dan 100 mensen raakten gewond. De oorzaak van de explosie was een gaslek dat ontstond nadat een vrachtwagen tegen een gasmeter was gereden.

Tot slot

Explosies komen gelukkig niet vaak voor, maar zijn wel heel gevaarlijk. Het is daarom heel belangrijk om goed met chemische stoffen om te gaan die kunnen leiden tot een explosie. Voor bedrijven die werken met deze stoffen is het heel belangrijk dat ze goede maatregelen hebben als deze stoffen gebruikt worden. Denk hierbij aan aanmelden bij het antigifcentrum, het gebruik van informatiebladen en een goede training van het personeel dat omgaat met deze stoffen.

Laatste nieuws

Vloerentrends van 2024

30/05/2024

Cijfers verkeersongevallen 2023 bekend

03/05/2024

Een krachtige bedrijfsstrategie heeft steeds meer invloed

03/04/2024

Je balkon optimaal benutten: hacks

02/04/2024

Twee personen overleden bij verkeersongeval in Gelders Azewijn

14/03/2024

Meer in deze categorie

Vloerentrends van 2024

|

Cijfers verkeersongevallen 2023 bekend

|

Een krachtige bedrijfsstrategie heeft steeds meer invloed

|

Je balkon optimaal benutten: hacks

|
© Copyright Nieuwsflitsapp 2024
Nieuwsflitsapp is onderdeel van Nieuwsbeest
hello world!