Hoe kan een explosie worden voorkomen?

gas explosie gevaar brand

Een jaar geleden vond er een fatale explosie plaats in het Belgische Turnhout. Volgens het OM zou een installatiefout van een gasvuur de oorzaak zijn geweest van deze catastrofe. De gasontploffing ontstond in een appartementenblok, wat zorgde voor het instorten van vier verdiepingen en daarnaast kostte het vier mensenlevens. Natuurlijk denken we ‘beter voorkomen dan genezen’, echter blijkt dat de gevolgen van foutief gasgebruik lastig te overzien zijn. Dus, hoe zorgen we er dan voor dat de kans op een explosie nihil wordt?

De oorzaak

Gebieden zijn explosiegevaarlijk wanneer er brandbare gassen, dampen, vloeistoffen of vezels aanwezig zijn. Dus bij zo’n gasexplosie verbrandt onverwachts een grote hoeveelheid aardgas. Denk hierbij aan een gasfornuis die open blijft staan of een kapotte cv-ketel. Zodra gas zich vermengt met lucht en hier een vonk of ander warm object mee in aanraking komt, kan dit al voor een explosie zorgen. Nu lijkt de kans echter heel groot op een gasexplosie, maar zo makkelijk gaat dat gelukkig niet. Er moet een goede verhouding tussen beide stoffen zijn. Daarnaast is er een typerende geur toegevoegd, waardoor we ondertussen vrij snel gaslucht kunnen herkennen.

Lees ook:  Zonnepanelen in 2023: nog voordeliger

Preventie

  • Laat een vakman de gasketel, geiser en cv-ketel jaarlijks nakijken, wat dus ook betekent dat je er niet zelf aan moet gaan sleutelen.
  • Zorg voor verluchting in de ruimtes waar de gasleiding is.
  • Kijk uit met gevaarlijke stoffen en kies voor een veilig systeem. Daarom is het voor bedrijven ook cruciaal om strenge veiligheidseisen toe te passen, wat bijvoorbeeld uitgevoerd kan worden door middel van pcn certificate verification.
  • Wanneer je een gas geur ruikt, bel je gelijk de installateur of netbeheerder. Negeer dus niet de risico’s die het met zich mee kan brengen, maar wordt je bewust door middel van een veilige huishoudelijke routine.

Duurzame oplossingen

Waterpomp

Vervang het gasgebruik door stroom. De elektrische waterpomp zorgt niet alleen voor warm water, maar ook voor een warme woning. Dit duurzaam alternatief zorgt ervoor dat je zo’n 70% op je stookkosten kan besparen.

Zonnepanelen

We kunnen er tegenwoordig bijna niet meer omheen, maar inderdaad, ook de zonnepanelen zijn een veilige en duurzame oplossing. Op lange termijn kan je duizenden euro’s besparen, je hoeft ze nauwelijks te onderhouden én je woont klimaatneutraal.

Laatste nieuws

Goed om te weten: Dit is licht verteerbare voeding

08/03/2023

Top 3 bijzondere woningen in Nederland

07/03/2023

Stappenplan voor een verbouwing

04/03/2023

Het prijsplafond 2023, wat betekent het?

17/02/2023

Weersverwachting van de Ardennen door het jaar heen

14/02/2023

Meer in deze categorie

Top 3 bijzondere woningen in Nederland

Het prijsplafond 2023, wat betekent het?

Bank beschermen tegen hond

Je woning huisdier proof maken

© Copyright Nieuwsflitsapp 2023
Nieuwsflitsapp is onderdeel van Nieuwsbeest
hello world!