Top 5 grootste belastingfraude zaken in de afgelopen 10 jaar

Belastingfraude

Belastingfraude wordt ook wel belastingontduiking genoemd. Dit is zoals het woord al zegt, fraude met betrekking tot belastingen. Mensen en bedrijven creëren in feite een foutief en onwerkelijk beeld voor de overheid, zodat er minder belasting betaald hoeft te worden. De Nederlandse overheid loopt jaarlijks miljarden mis vanwege belastingontduikers, binnen Europa staan ze zelfs in de top 10. Onze zuiderburen doen het nog slechter: De Belgische overheid liep ongeveer 30,4 miljard euro mis. Ter vergelijking, dit was ongeveer 93% van het totale budget van de gezondheidszorg. In de recente geschiedenis hebben er veel grote belastingfraude zaken plaatsgevonden, de grootste zaken zullen we in deze blog beschrijven.

België

We blijven nog even in België hangen, dit is namelijk hét diamant-land van de wereld. Met name Antwerpen is de grootste inkoper in distributeur van diamanten, er gaan miljarden in deze wereld om. Aan het begin van het vorige decennia bleek dat honderden Antwerpse diamantairs aan grootschalige belastingfraude hebben gedaan. Ruim 700 miljoen euro werd door een klokkenluider ontdekt op een Zwitserse bankrekening, dat werd gewonnen door belastingontduiking.

Duitsland

Onze oosterburen kunnen er ook wat van! In 2020 is het openbaar ministerie van Duitsland een grootschalig onderzoek gestart naar, wat later bekend werd als, de grootste belastingfraude ooit in het land. De Duitse vereniging voor Banken (BdB) in Berlijn en Frankfurt bleken jaren lang de belasting te hebben ontdoken door middel van zogeheten Cum/Ex transacties. Hierbij worden aandelen verkocht vlak voor het uitbetalen van dividend. De koper en verkoper konden hierna dividendbelasting terugvragen waardoor er geen belasting werd betaald over de transacties.
Het totaal bedrag dat werd misgelopen door de Duitse overheid in die periode? 12 miljard euro.

Nederland

Helaas kan ons landje er ook wat van. In 2018 kregen twee Rotterdammers een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd vanwege belastingfraude. Deze twee mannen werden ervan beschuldigd leiding te geven aan een criminele organisatie die bedrijven hielp aan faillissementsfraude, belastingfraude en valsheid. Ze gebruikten onder andere uitzendbureaus in de steigerbouw om hun gang te gaan. Het totale misgelopen bedrag van de overheid werd geschat op zo’n 15 miljoen euro.

Lees ook:  Alles rondom een micro-onderneming

Verenigde Staten

We verlaten Europa en vliegen naar ‘The Land of Opportunity’. Althans, dat dacht de miljardair Robert Brockman voordat hij in 2020 ervan werd veroordeeld eigenhandig 2 miljard dollar aan geld achter te houden van de belastingdienst. Via buitenlandse bankrekeningen kon hij jarenlang zijn gang gaan met het ontduiken van de Amerikaanse overheid.

Colombia

Voor de laatste zaak in onze top 5 belastingfraude zaken hebben we een celebrity uitgekozen. Als je aan Colombia en geld denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan Pablo Escobar. Helaas zijn over deze persoon geen belastingfraude gegevens, al zou het ons niet verbazen als hij de nodige centjes achterhield. Het gaat echter om de wereldberoemde zanger en danseres Shakira. Als inwoner van Spanje wordt ze ervan beschuldigd meer dan 14 miljoen euro aan belastinggelden te hebben ontdoken. Bij het schrijven van deze blog liep de rechtszaak nog, dus de uitkomst laten wij nog even in het midden.

Zoals je leest zijn er dus enorme bedragen in de recente geschiedenis achtergehouden voor de overheid. Het is uiterst belangrijk om op tijd je belastingen te betalen en zorgvuldig te kijken wat, wanneer en hoeveel je verschuldigd bent. Als je hier moeite mee hebt, is het handig om een belastingadviseur Limburg om de arm te nemen. Zij helpen je bij al je belastingzaken!

Ben je na het lezen van deze blog ook benieuwd naar onze andere blogs? Lees dan eens onze blog wat het betekent als de rentes dalen!

Laatste nieuws

Vloerentrends van 2024

30/05/2024

Cijfers verkeersongevallen 2023 bekend

03/05/2024

Een krachtige bedrijfsstrategie heeft steeds meer invloed

03/04/2024

Je balkon optimaal benutten: hacks

02/04/2024

Twee personen overleden bij verkeersongeval in Gelders Azewijn

14/03/2024

Meer in deze categorie

Zaken in Suriname? Let hierop!

Goede content wint steeds meer organisch bereik (SEO)

De gevolgen van ongedierte in de landbouw

Dit is waarom jouw social media content geen bereik heeft

© Copyright Nieuwsflitsapp 2024
Nieuwsflitsapp is onderdeel van Nieuwsbeest
hello world!