Geld besparen: juist nu

06/11/2023
|
geld besparen

Wat we wel van vorig jaar hebben geleerd is dat zuinig zijn met energie loont. Nu kunnen we voorzichtig positief zijn. Zo was bij een snelle raming van het CBS de inflatie in oktober met 0,4 procent negatief. Alleen voor veel mensen is het nog steeds lastig. Bezuinigen op energie heeft bijna iedereen al wel gedaan, maar wat is er nog meer mogelijk? Daarom hier enkele tips voor geld besparen, niet om te zeggen dat je het niet kunt, maar voor wie er toch mogelijk iets in ziet waar nog niet aan is gedacht.

Hier zullen we enkele handige manieren bespreken om geld te besparen. We zullen inzichten bieden over onderdelen die normaal niet aan bod komen als het over bezuinigen gaat: je mobieltje repareren én planten stekken.

Bespaartips voor mobiel repareren

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het repareren van hun mobiele telefoons in plaats van ze meteen te vervangen. Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook kostenbesparend.

Je hoeft geen technisch wonder te zijn om enkele basisreparaties aan je mobiel uit te voeren. We zullen enkele eenvoudige stappen bespreken om schermen te vervangen en batterijen te upgraden. Hier zijn enkele veelvoorkomende mobiele telefoonreparaties en hoe je ze zelf kunt uitvoeren:

·         Als je scherm gebarsten is, kun je vaak een vervangend scherm kopen en dit zelf monteren. Volg de instructies zorgvuldig.

·         Een versleten batterij kan de levensduur van je telefoon verkorten. Koop een nieuwe batterij en vervang deze met behulp van online handleidingen.

·         Plaats je telefoon in een zak met ongekookte rijst om vocht te absorberen. Laat het enkele dagen drogen voordat je de telefoon weer inschakelt.

Als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden, kun je altijd nog rekenen op professionele reparatiediensten. Dus heb je bijvoorbeeld problemen met je beschermlaag iphone 13? Dan kun je deze laten repareren. Als je krap bij kas zit kun je ook overwegen de mobiel te verkopen en een goedkopere telefoon aan te schaffen.

Zelf planten stekken

Planten stekken is een geweldige manier om je huis op te fleuren zonder veel geld uit te geven. Hier zijn enkele tips voor het stekken van planten:

·         Begin met het selecteren van gezonde, sterke moederplanten waarvan je stekken wilt nemen. Zorg ervoor dat de moederplant vrij is van ziekten en plagen.

·         Zorg voor scherpe, schone snoeischaren of een scherp mes om de stekken af te knippen. Dit minimaliseert schade aan zowel de moederplant als de stek.

·         Neem stekken van de moederplant die vrij zijn van ziekten en plagen. Kies stekken die minstens een paar gezonde bladeren of knoppen hebben.

Lees ook:  De meest gevaarlijke beroepen

·         Knip de stekken net onder een knoop (waar bladeren of takken aan de stengel hechten) en zorg ervoor dat elk stekje minstens een paar centimeter lang is.

·         Verwijder de onderste bladeren van de stekken om te voorkomen dat ze onder water komen te staan. Laat echter enkele bladeren aan de bovenkant van de stek om fotosynthese mogelijk te maken.

·         Plaats de stekken in een geschikt groeimedium, zoals potgrond, vermiculiet of perliet. Het medium moet goed gedraineerd zijn.

·         Bevochtig het groeimedium en houd het vochtig, maar vermijd te veel water geven, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

·         Plaats de stekken op een lichte locatie, maar vermijd direct zonlicht, dat te intens kan zijn. Een vensterbank met indirect licht is vaak ideaal.

·         Creëer een vochtige omgeving: Plaats een plastic zak of een doorzichtige plastic kap over de stekken om een vochtige omgeving te creëren. Dit helpt de luchtvochtigheid op peil te houden en bevordert de wortelvorming.

Onthoud: dit zijn algemene tips voor stekken. Per plant kan verschillen wat het beste is.

Oplossing voor dure groentes en kruiden in de supermarkt

Het stekken van planten kan zeker een kosteneffectieve oplossing zijn voor het kweken van groenten en kruiden, vooral als je wilt besparen op de kosten van het kopen van deze producten in de supermarkt. Hier zijn enkele manieren waarop je dit kunt doen:

·         Veel kruiden, zoals basilicum, munt, rozemarijn en tijm, kunnen gemakkelijk worden gestekt. Neem gezonde stekken van deze kruiden, plaats ze in een pot met goede potgrond en zorg voor voldoende zonlicht en vocht. Je kunt binnen of buiten kruiden kweken, afhankelijk van het seizoen.

·         Sommige groenten, zoals tomaten, aardappelen en uien, kunnen worden gestekt. Bijvoorbeeld, tomaten kunnen worden gestekt uit zijtakken of "zuigers". Plant de stekken in de grond of potten, en zorg ervoor dat ze voldoende ruimte en zonlicht krijgen.

Als je beperkte ruimte hebt, overweeg dan verticale tuinen. Hiermee kun je in een beperkte ruimte meer planten kweken, waardoor je meer groenten en kruiden kunt oogsten. Overweeg om stekken en zaden te ruilen met andere tuinliefhebbers in je gemeenschap. Dit kan je helpen nieuwe plantenvariëteiten te verkrijgen zonder extra kosten.

Het zelf kweken van groenten en kruiden kan niet alleen kosten besparen, maar het kan ook een leuke en bevredigende hobby zijn. Bovendien weet je precies wat er met je planten is gebeurd, wat kan bijdragen aan gezondere en smakelijkere oogsten.

Bekijk ook Een verhuizing: wat moet je regelen?

Laatste nieuws

Cijfers verkeersongevallen 2023 bekend

03/05/2024

Een krachtige bedrijfsstrategie heeft steeds meer invloed

03/04/2024

Je balkon optimaal benutten: hacks

02/04/2024

Twee personen overleden bij verkeersongeval in Gelders Azewijn

14/03/2024

Zaken in Suriname? Let hierop!

04/03/2024

Meer in deze categorie

Cijfers verkeersongevallen 2023 bekend

|

Een krachtige bedrijfsstrategie heeft steeds meer invloed

|

Je balkon optimaal benutten: hacks

|

Twee personen overleden bij verkeersongeval in Gelders Azewijn

|
© Copyright Nieuwsflitsapp 2024
Nieuwsflitsapp is onderdeel van Nieuwsbeest
hello world!