Verboden middelen lijst
In Nederland zijn er een aantal wetten die gaan over drugs. Deze wetten zijn de Warenwet, de Geneesmiddelenwet en de Opiumwet. Als je algemener gaat kijken is het niet verboden om drugs te gebruiken, maar wel is het verboden om drugs te verhandelen, te produceren of te bezitten. Zoals je kan begrijpen is dit wel vreemd te noemen omdat dit natuurlijk met elkaar botst.
De verschillende wetten: Opiumwet
De wet die gaat over welke drugs wel en welke drugs niet verboden zijn is de Opiumwet. Onder de Opiumwet vallen namelijk twee lijsten met verboden middelen. Op de eerste lijst staan drugs waarvan de overheid de gezondheidsrisico’s voor de Nederlanders te groot vindt. Op de tweede lijst staan middelen die vaak alleen op doktersrecept te krijgen zijn. Desondanks worden deze middelen niet als geneesmiddel gezien. Op de tweede lijst staan bijvoorbeeld dingen als slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, maar ook wiet en hasj. Deze worden namelijk ook wel gezien als softdrugs.
De verschillende wetten: Geneesmiddelenwet
De Geneesmiddelenwet gaat over de vergunning die patiënten, doktoren en artsen moeten hebben voor het in bezit hebben van geneesmiddelen. Medicijnen mogen namelijk alleen gemaakt, verkocht of gekocht worden door iemand met een vergunning. Als je een vergunning wil krijgen is de voorwaarde dat de geneesmiddelen voor medisch gebruik dienen te zijn. Lees hier meer tips over het veilig reizen met medicijnen.
De verschillende wetten: Warenwet
In de waren zijn regels over eten en drinken opgenomen. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat deze veilig moeten zijn voor de consument. Middelen die onder de Warenwet vallen, zijn in de meeste gevallen legaal om te bezitten en te consumeren. Tóch wordt er veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van het gebruik van deze middelen. Een voorbeeld van een product dat onder de Warenwet valt is lachgaas. Voor lachgas gelden dan ook voor per gemeente andere regels.
Research chemicals
Naast de ‘klassieke drugs’ die de meeste van ons kennen van het nieuws, bestaan er ook zogenoemde ‘Research Chemicals’ of ‘designerdrugs’. Dit zijn middelen die verkocht worden als materiaal voor onderzoek. Verpakkingen bevatten dan ook vaak meldingen als: “niet geschikt voor menselijke consumptie”. Omdat deze stoffen bedoeld zijn voor wetenschappelijk onderzoek is het dan ook, in tegenstelling tot de andere bovengenoemde drugs, niet verboden om deze middelen te produceren, te verkopen of te kopen. Als je op zoek bent naar research chemicals om wetenschappelijk onderzoek mee te doen, kijk dan eens bij Funcaps. Hier kun je gemakkelijk en snel research chemicals kopen voor wetenschappelijk onderzoek.
Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “is autisme erfelijk? De feiten van autisme op een rij“ of “zo bereid je je voor op je rijexamen“