Cijfers verkeersongevallen 2023 bekend
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de cijfers over verkeersongevallen in 2023 bekendgemaakt. In totaal zijn er 684 mensen omgekomen in het verkeer. Dit aantal ligt ongeveer 8 procent lager dan in 2022, toen er 745 verkeersdoden vielen. Hoewel het aantal verkeersdoden in vergelijking met het jaar 2000 met 41 procent is afgenomen, blijven verkeersongelukken een ernstige kwestie. In dit artikel bespreken we de belangrijkste cijfers en geven we tips over hoe je veilig kunt blijven in het verkeer. Daarnaast zullen we het belang van goede motorrijlessen, zoals motorrijles in Den Haag, benadrukken.
Verkeersdoden in 2023
In 2023 zijn er in Nederland 684 mensen omgekomen door verkeersongevallen. Dit is een daling van 8 procent ten opzichte van 2022. In vergelijking met het jaar 2000, waarin nog 1.166 verkeersdoden vielen, is het aantal verkeersdoden sterk afgenomen. De grootste daling vond plaats tot en met 2013, toen het aantal verkeersdoden halveerde naar 570. Na 2013 schommelde het aantal jaarlijks, met een piek in 2018 (678 doden) en een daling tijdens de coronapandemie.
In 2023 waren de meeste verkeersslachtoffers fietsers (270) en inzittenden van een personenauto (194). Onder de verkeersdoden in de auto waren 134 bestuurders en 60 passagiers. Daarnaast overleden 71 voetgangers, 32 bromfietsers, 46 motorrijders en 53 bestuurders van een scootmobiel. Opvallend is dat sinds 2021 het aantal fietsers dat omkomt in het verkeer hoger ligt dan het aantal automobilisten.
75-plussers nam sterk toe
Onder 75-plussers nam het aantal fatale ongelukken de afgelopen jaren het sterkst toe. Dit komt vooral door meer verkeersdoden onder fietsers van deze leeftijd; 122 in 2023. Verkeersslachtoffers van 50 jaar of ouder overlijden relatief vaak als gevolg van een fietsongeval, terwijl slachtoffers jonger dan 50 jaar naar verhouding vaker omkomen bij een auto-ongeluk.
Hoe blijf je veilig in het verkeer?
Veiligheid in het verkeer is van cruciaal belang om deze tragische cijfers te verlagen. Hier zijn enkele tips om veilig te blijven op de weg:
Volg een goede motorrijles
Een van de beste manieren om veilig te blijven op de weg, vooral als motorrijder, is door een goede motorrijles Den Haag te volgen. In steden zoals Den Haag zijn er veel motorrijscholen die kwalitatieve lessen aanbieden. Tijdens de motorrijles leer je niet alleen de technische vaardigheden om een motor te besturen, maar ook hoe je veilig kunt navigeren door het verkeer en mogelijke gevaren kunt vermijden. Een goede opleiding legt de basis voor veilig rijgedrag.
Draag altijd beschermende kleding
Of je nu een motor bestuurt of fietst, het dragen van beschermende kleding kan ernstige verwondingen voorkomen bij een ongeval. Voor motorrijders is het verplicht om een helm, motorjas, motorbroek, handschoenen en laarzen te dragen. Fietsers zouden in ieder geval een helm en goed zichtbare kleding moeten dragen om potentiële verkeersongevallen te voorkomen.
Houd je aan de verkeersregels
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het naleven van de verkeersregels is een van de belangrijkste manieren om veilig te blijven in het verkeer. Dit betekent niet alleen het respecteren van snelheidslimieten, maar ook het gebruik van richtingaanwijzers, stoppen bij verkeerslichten en het geven van voorrang waar nodig.
Wees alert en vermijd afleidingen
Concentratie is belangrijk voor veilig rijden. Vermijd afleidingen zoals mobiele telefoons en zorg ervoor dat je altijd gefocust bent op de weg. Dit geldt voor zowel automobilisten als fietsers en motorrijders.
Blijf zichtbaar
Zorg ervoor dat andere weggebruikers je goed kunnen zien, vooral 's avonds en bij slecht weer. Gebruik verlichting, draag reflecterende kleding en plaats reflectoren op je fiets of motor. Dit kan het risico op verkeersongevallen aanzienlijk verminderen.
De cijfers van het CBS over verkeersdoden in 2023 laten zien dat er nog steeds veel werk aan de winkel is om de veiligheid op de weg te verbeteren. Hoewel het aantal verkeersdoden in vergelijking met voorgaande jaren is afgenomen, blijft elke dode er één te veel. Door het volgen van goede motorrijlessen, zoals motorrijles in Den Haag, het naleven van verkeersregels, het dragen van beschermende kleding en het nemen van andere veiligheidsmaatregelen, kunnen we het aantal verkeersslachtoffers hopelijk verder terugdringen. Veiligheid in het verkeer is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en met de juiste kennis en houding kunnen we allemaal bijdragen aan veiligere wegen.